четвер, 4 червня 2015 р.

У пошуках Феріде. Частина 2.

 Початок статті тут.



  Все життя Феріде було розділене на дві частини - "до" і "після". Затьмарене втратою батьків дитинство пролетіло серед веселих шкільних подруг та люблячої рідні, і закінчилося несподіваним болісним розчаруванням. Натомість розпочався повний поневірянь шлях одинокої змученої душі. Втікаючи подалі від Кямрана та його сім'ї, Ферідe спочатку потрапила в Бурсу. В цьому місті недосвідченій дівчині судилося отримати перший з багатьох гірких уроків, що приготувало їй життя. Через інтриги та власну довірливість молода вчителька отримує посаду не в міській школі, а у віддаленому гірському селі.
 Саме в Бурсі Феріде розпочинає писати свій щоденник. Також тут припинив свої пошуки Кямран, коли дізнався історію з шейхом Юсуфом. Міських пліток виявилось достатньо, щоб облишити спроби повернути Чаликушу.

* * *

"На перший погляд село Зейнілер справляло враження, попелища, яке ще де-не-де продовжувало димітися. Зазвичай при слові "село" моя уява малювала веселі охайні будиночки, що потопають в оточенні зелених дерев, як затишні голуб'ятні старих особняків на Босфорі. А ці халупи скидалися на чорні похмурі руїни, які ось-ось впадуть.

...тут, на темному цвинтарі Зейнілер, я вперше в житті зрозуміла: смерть - це дещо страшне і трагічне."

 На згадку про події роману в селищі не так давно було відкрито "Дім Чаликушу" - міні-музей, присвячений творчості Решата Нурі Гюнтекіна. Кладовище, описане в книзі, розташоване біля мечеті Зейнілер.
Панорама Бурси, поч. ХХст.
Zeyniler köyü 
Дім Чаликушу - Reşat Nuri Güntekin Çalıkuşu Evi

Школа та будиночок Феріде, описані в книзі, виглядали приблизно так.
Кладовище Zeyniler Kabristanı

* * *

"Моя бідна Феріде, яка ти наївна. Гюльбешекер - це ж твоє ім'я. Так прозвали тебе чоловіки Ч... за прекрасний колір обличчя."

 В Чанакаллє Феріде отримала своє знамените прізвисько. Також в цьому місті зберігся будинок, в якому деякий час проживав письменник. Нажаль, він знаходиться в аварійному стані. Власник та мyніципалітет міста ніяк не можуть домовитися про його реставрацію.  

Будинок письменника
Gülbeşeker - варення з пелюсток троянд
Фото Чанаккалє до війни

* * *

 Після неприємностей, що сталися в Чанаккалє, Феріде знову змушена була вирушити в дорогу. На пароплаві "Принцеса Марія" вони з Мунісе прибули до Ізміру. Там місцевий багатій запрошує молоду вчительку до свого маєтку в Каршияка давати приватні уроки для його дочок. Проте і тут співоча пташка надовго не зaтримується. Щойно випадає можливість, Феріде, якій не до душі робота гувернантки, переїздить до містечка Кушадаси.

Набережна Каршияка, Ізмір

* * *

 В Кушадаси на Феріде чекали нові випробування. Важко захворіла та померла її прийомна донька Мунісе. Пережити втрату їй допоміг старий знайомий Хайруллах-бей. Згодом Феріде довелося вийти за нього заміж. Після весілля щоденник Чаликушу закінчується, підводячи підсумок її мандрівного життя.

"Дім Чаликушу" в Кушадаси
"...яке це чудове місце! ...Особливо прекрасні скелясті пагорби. Я не можу ними намилуватися. Вони, наче хамелеон, змінюють колір в залежності від погоди та часу доби. І здаються то малиновими чи червоними, то рожевими чи фіолетовими, то білими або навіть чорними. Тому це селище і прозвали Аладжакая - строката скеля."

Селище Аладжакая, де знаходилася садиба Хайруллах-бея та притулок для сиріт Феріде
 Закінчується історія кохання Феріде і Кямрана там, де і розпочалася - у Текірдазі, в будинку тітоньки Айше. Десять років пройшло з того для, коли злітаючи на гойдалці до небес, Чаликушу погодилася вийти заміж за свого кузена. Після всього, що їй довелося пережити, зрештою дівчина отримує свою вистраждану винагороду.


Читайте також:







Немає коментарів:

Дописати коментар