четвер, 19 лютого 2015 р.

Літня відпустка: зі Стамбулa в Кушадаси. Частина 1

 Якось в сімeйному колі було вирішено урізноманітнити літній відпочинок та відійти від класичної схеми аеропорт-літак-готель. Хотілося побачити країну зсередини, а не судити про неї лише з точки зору жителя мегаполісу. Першою спробою стала поїздка до Кушадаси влітку 2015. Подорож Туреччиною на власному авто, як альтернатива перельоту, видалася більш цікавою та пізнавальною. Та й опинившись на місці, виявилося дуже зручним мати у своєму розпорядженні засіб пересування і не залежати від громадського транспорту. Єдине, що необхідно зробити - ретельно спланувати подорож, враховуючи всі місця, які б хотілося відвідати. А вибрати дійсно є з чого. Мене, наприклад, більше цікавили руїни старовинних міст, описаних в Біблії та міфах древньої Греції, всілякі храми, гробниці та пам'ятники древнім божетвам.
Отож, маршрут Стамбул - Кушадаси по пунктам:
  • 2-годинна подорож паромом Єнікапи-Бандирма
  • Бандирма-заповідник "Пташиний рай"
  • місто фестивалів Баликесір
  • резиденція спадкоємців престолу Османської імперії Маніса
  • перлина Егейського моря Ізмір
  • і нарешті пункт призначення Кушадаси
 Кожне з вищезгаданих міст варте окремої уваги, але чи затримуватися, чи проїхати повз, залежить від мети подорожі. Ми так поспішали на моря, що, нажаль, практично не виділили час на ознайомлення з ними. Отож, сподіваюся наступного літа реабілітуватися та виправити цю помилку.


  • Yenikapı -Bandırma Feribot

 Виїжжати зі Стамбула краще посеред тиждня, коли дороги більш-менш порожні. Паром Єнікапи-Бандирма відправляється рано вранці. Квитки придбали на сайті IDO. По ціні вийшло практично те ж саме, якби ми летіли літаком. Під час 2-х годинної подорожі можна "доспати", поснідати та погратися - для дітей облаштований ігровий майданчик.
  • Bandırma -Kuşcenneti



 Бандирма - торговий порт Мармурового моря. Колись, за часів Древньої Еллади, місто носило назву Пандермос. В 13ст. хрестоносці звідси планували свої походи на Анатолію. Саме тут прогримли останні постріли Першої світової війни, на честь чого був встановлений пам'ятник. В очікуванні парому можна відвідати археологiчний музей. В самому місті, в принципі, затримуватися немає необхідності, а от розташований у 20 км заповідник "Kuş Cenneti"  однозначно вартий уваги.

 "Пташиний рай" розташований на озері Ман'яс, яке також називають Пташиним озером. На території заповідника є музей, де виставлені забальзамовані експонати, а на живих птахів можна подивитися через бінокль з оглядової вежі. Найкращий час для відвідання парку, коли тут перебуває найбільше видів перелітних -  з квітня по червень.
  • Balıkesir 

 Mісто,  завітавши до якого обов'язково потрапиш на який-небудь фестиваль. А їх в самому Баликесірі та його околицях проводять майже щомісяця - розклад проведення свят, фестивалей та ярмарок на сайті Управління культури і туризму міста. Пляжі в районах Айвалик, Едерміт, Бурханіє влітку популярні серед турків. Тут неважко знайти недорогий пансіон або зняти будинок біля моря.
 Поля соняшників за вікном часом так нагадують пейзажі Вінничини. Але цю іллюзію руйнують вітряки, що стоять чи не на кожному пагорбі. Вони практично не зникають з поля зору під час всієї подорожі. Адже саме в провінціях Баликесір, Маніса та Ізмір знаходиться більша частина вітряних електростанцій країни. 
 На узбіччях активно торгують всякою всячиною. Особливо популярні фігурки у вигляді вітрячків різних розмірів. Коли ж компанію сувенірним вітрячкам починають складати смугасті дині з містечка Киркагач, це означає, що ми знаходимося вже у провінції Маніса.
  • Manisa

 Це місто добре відоме всім прихильникам "Величного століття". Саме звідси починав свій шлях до престолу Османської імперії Сулейман I. В березні в Манісі проводиться традиційний фестиваль Mesir Macunu Festivali. Свято засноване в 15 столітті на честь зцілення Айше Хафси султан - матері Сулеймана, що довгий час страждала на невідому хворобу. За легендою, лікар Мюсліхіддін Челебі на прохання Сулеймана (тоді ще шехзаде), виготовив на основі соснового меда, пилка, пекмеза та 41 спецій лікувальну суміш - Месір Маджуну. Завдяки диво-лікам валіде одужала та запровадила звичай раз на рік безкоштовно роздавати їх всім бажаючим. І зараз під час проведення Mesir Şenlikleri в Манісі збираються тисячі людей в надії спіймати пастилки в різнокольорових  обгортках, що їх розкидають з даху мечеті Султан. А в звичайний час Месір маджуну можна придбати практично в кожному магазині - у вигляді цукерок, пасти та навіть локуму.

 Національний парк Spil Dağı Milli Parkı знаменитий дикими гірськими тюльпанами (ін.назви - manisa lale, magnesium tulip). З горою Сіпіл (Спіл,Спілос)  пов'язані численні міфи та легенди. На її схилах знаходяться гробниця фригійського царя Тантала (Tantalos mezarı) та "трон Пелопса" - кам'яний монумент, названий на честь сина Тантала. Саме Пелопса Тантал хотів згодувати олімпійським богам, за що вони прирекли його на вічні муки в підземному царстві Аїда. Царевича боги воскресили і забрали на себе на Олімп. Пізніше він став царем та національним героєм Фригії, на його честь названо півострів Пелопонес. Дочка Тантала, Ніоба, була покарана за свою зарозумілість і образу богині Лето. Діти Лето, Артеміда та Аполлон, помстилися за матір, вбивши всіх синів та дочок Ніоби, якими вона так хизувалася. Сама ж Ніоба з горя перетворилася на скелю. Начебто cаме її - Aglayan Kaya (в пер. скеля, що плаче), можна побачити в парку. Згідно іншої, менш популярної версії, це зображення богині Кібели, культ якої був поширений в цій місцевості задовго до приходу еллінів. Зокрема, в парку також знаходиться висічена в скелі статуя Великої матері (Kibele Kaya Anıtı), датована 13 ст. до н.е.
 На додачу ще можна дізнатися про місцевого Тарзана. Хоча його життя більше нагадує історію Форреста Гампа. Ахмет Бедеві (справжнє ім я - Ахмеддін Джарлак) брав участь у війні за незалежність Туреччини, був нагородженний медаллю за героїзм. Після війни Бедеві вирішив оселитися біля гори Спіл та присвятити життя відновленню лісів, спалених в ході бойових дій. Чоловік жив в дерев'яній хижці, взимку і влітку ходив лише в шортах, не підстригав волосся та не голився.  Ще за життя він став легендою, а після виходу в 1934 стрічки про Тарзана отримав своє прізвище. В 1994 про нього було знято фільм "Тарзан з Маніси", а в місті йому встановлено пам'ятник.
  • İzmir

 Ізмір своїми контрастами  не поступається Стамбулу. Старовина і сучасність поєднуються в ньому дивовижним чином, створюючи неповторну атмосферу. На туристів чекає великий вибір цікавих та красивих місць - "Оксамитова фортеця", ринок Кемералти та історичні квартали міста, Археологічний та Етнографічний музеї, музей Ататюрка, Ботанічний сад, чудові парки, римські акведуки в Шірін'єр та Єшільдере, і навіть турецький варіант гори Рашмор - 42-х метрове зображення Ататюрка, висічене на скелі. Можна оглянути місто з кабінки канатної дороги (Teleferik) або з майданчика вежі Asansör,  З одного кінця Ізміра до іншого краще дістатися по одному з водних маршрутів, що дає змогу помилуватися панорамою міста з моря. Ізмір (а точніше Смірна, як його називали греки) був древнім центром античної цивілізації та раннього християнства. Одна із семи церков, згаданих в Біблії, знаходилася саме тут. І досі паломники приїздять сюди відвідати християнські святинi. Православна церква Св.Фотинії(Aya Fotini kilisesi) розташована на території консульства Греції. Церква Св.Полікарпа - найстаріша в місті, відбудована за часів правління Сулеймана І.

ЧИТАЙТЕ ДАЛІ
Продовження:
Літня відпустка: зі Стамбула в Кушадаси. Частина 2




Немає коментарів:

Дописати коментар