вівторок, 9 січня 2018 р.

Як підготуватися до землетрусу?


 Питання, актуальність якого в Туреччині напевно ніколи не зникне, адже значна частина території країни знаходиться в зоні підвищеної сейсмічної активності. Землетруси тут стаються регулярно, але населення все одно не є достатньо підготованим. Хоча й не можна сказати, що роз'яснювальна робота не ведеться. Навпаки, з боку освітніх закладів усе так, як має бути: саме в школі діти отримують базові знання щодо правил поводження в надзвичайній ситуації. Одна річ дивує — якось не доводилось бачити, щоб і батьки сприймали це серйозно.  Інколи мені здається, що природній турецький фаталізм дозволяє їм з спокійною совістю жити в очікуванні катастрофи, ніяк не готуючись до неї.

 Щоправда, слід зазначити, навіть якщо виконати всі рекомендації експертів, з великою вірогідністю в годину Х все одно виявишся недостатньо підготованим. Однак витрачені сьогодні мінімальні зусилля можуть завтра врятувати життя вам і вашим рідним в критичній ситуації.

В чому полягає загроза 



 На межі тектонічних плит утворюються розломи, один з яких розташований на дні Мармурового моря в безпосередній близькості до найбільшого міста країни. Саме Північно-Анатолійський розлом являється джерелом небезпеки для багатомільйонного мегаполісу. При чому питання полягає не в тому, чи буде в Стамбулі землетрус, а в тому, коли саме і якої сили. Експерти вже зараз прогнозують не менше 7,5 балів, а це означає повторення страшної літньої ночі, коли цілі райони міста опинилися в руїнах. Нагадаю, Ізмітський землетрус, що стався 17 серпня 1999 року, забрав більше 18000 життів.

Превентивні заходи і перші дії під час землетрусу

 Перш за все, хотілося б зазначити, що купуючи будь-яку нерухомість взагалі в Туреччині і в Стамбулі зокрема, слід спочатку поглянути на карту сейсмічної активності (deprem haritası). В деяких районах житло саме тому і коштує дешевше, що вони вважаються сейсмонебезпечними. Не менш важливим є і сейсмостійкійсть кожної окремої будівлі. Тобто не лише ваш будинок має бути зведено з дотриманням усіх норм, а й сусідні будівлі також. Ще одним фактором, що може стати вирішальним в надзвичайній ситуації, є близьке розташування відкритих, відносно віддалених від багатоповерхових споруд  майданчиків. В Стамбулі з його щільною забудовою інколи доволі проблематично знайти таке місце. 


Тож розглянемо, з чого можна розпочати підготовку:

1. Огляньте власну оселю. Усі шафи мають бути прикріплені до стін, дверцята — надійно закриватися, а на відкритих верхніх полицях не повинно знаходитися важких, скляних предметів тощо. Тобто вази, статуетки, праска чи посуд потенційно несуть в собі небезпеку.  Біля ліжка також не має бути нічого, що при падінні може вас травмувати. Важкі картини та фоторамки, дзеркала і таке інше краще не розміщувати в спальній зоні та в дитячих кімнатах. Коридори та вихід з квартири/будинку не мають бути захаращені.

2. Слід розраховувати на будь-який розвиток подій: в найгіршому випадку доведеться екстренно покинути приміщення в нічний час в холодну пору року. Зайва секунда може врятувати життя вам та вашим близьким. Тому обов'язково близько до вихода слід зберігати заздалегідь підготовану тривожну валізу. Варто також не забути прихопити верхній одяг, не будуть зайвим і покривала чи ковдри.

3. Пропрацюйте в сімейному колі різні сценарії надзвичайної ситуації — слід мати приблизний план дій у випадку, якщо це станеться в будній день, коли всі на роботі/навчанні, вночі чи за відсутності дорослих вдома. Вивчіть план будівлі, розташування запасних виходів та безпечні шляхи евакуації. Важливо подбати і про безпеку оселі, покидаючи її: за можливості перекрити струм, газ і воду.

4. Потрібно обрати найближче безпечне місце — бажано відкритий майданчик подалі від багатоповерхівок і ліній електропередач — підійде парк, стадіон тощо. Дізнайтеся, де у вашому районі знаходиться контейнер з речами першої необхідності. Домовтеся про розподіл обов'язків під час евакуації, точку спільного збору тощо. Старші діти мають орієнтуватися на місцевості, а молодші — слідувати вказівкам дорослих/вчителів/вихователів.
Deprem konteyner

5. Переконайтесь, що ви вмієте користуватися вогнегасником і зможете надати першу медичну допомогу при травмах. Зформуйте аптечку таким чином, щоб можна було самостійно протриматися деякий час, враховуючи ситуацію, коли не буде можливості звернутися в лікарню.

6. Коли почнеться землетрус, найважче буде зберігати спокій. Але це важливо для вашої безпеки. Найкраще звісно покинути будівлю якнайшвидше, однак якщо це не можливо, слід залишитися всередині, знайти безпечне місце подалі від вікон і шаф. Зазвичай це отвори капітальних внутрішніх стін та кути, утворені ними. Слід пам'ятати, що найчастіше завалюються зовнішні стіни будинків. Не варто користуватися ліфтом. Сходи теж можуть виявитися небезпечними.

 Якщо землетрус застав вас на вулиці, треба триматися подалі від будівель, дерев, ліній електропередач.
В громадських місцях найважче уникнути паніки, тому слід пам'ятати, що натовп може бути не менш небезпечним, ніж сам землетрус.

 Якщо під час землетрусу ви знаходитесь в машині, варто зупинитися і припаркувати її на узбіччі. Краще залишитися всередині до кінця поштовхів. Але  знову ж не варто забувати про лінії електропередач, мости, наземні переходи тощо.


Відслідковувати поточну сейсмологічну ситуацію в регіоні можна на сайті Інституту моніторингу землетрусів та цунамі.

І наостанок хочу порадити кілька фільмів, знятих на основі реальних подій:
- Землетрус, 2010, Китай — про землетрус 1976 в Таншані
- Неможливе, 2012 — про цунамі 2004 рокув Тайланді
 Звісно, на цю тему знято набагато більше стрічок. Навіть у  попкорновому блокбастери «Розлом Сан-Андреас» є непоганий приклад того, як підготована людина може пережити природню катастрофу. Але ці дві історії мене вразили. Дуже раджу переглянути.


Читайте також:


Річниця Ізмітського землетрусу 

Немає коментарів:

Дописати коментар