неділю, 14 грудня 2014 р.

Грецька православна церква Святих Архангелів

Грецька православна церква Святих Архангелів, Арнавуткьoй, Бешікташ,
(Arnavutköy Aya Strati Taksiarhi Rum Ortodoks Kilisesi);Satış Meydanı Sok. No: 22 Arnavutköy, Beşiktaş, İstanbul
 Один з найбільших православних храмів в сучасному Стамбулі, побудований за часів правління імператора Костянтина І (323-337рр). До завоювання Константинополя церква знаходилася  за межами міських мурів. В 1452, коли султан Мехмед почав підготовку до штурма міста, церковні колони пішли на будівництво фортеці Румелі Хісари. Але сам храм вцілів і в 1604 ввійшов у список 55 грецьких православних церков Стамбула  під номером 42. Завдяки напису, що знаходиться на правій стіні церкви, можна зрозуміти, що її булo відремонтованo людиною на ім'я Мануель з міста в Епір. Вважається, що спочатку церкву було названо на честь архангела Михаїла, а місцевість навколо носила назву Михаліон. Але в середньовізантійський період була традиція освячувати храми на честь обох архангелів (Михаїла та Гавриїла), що і відображено в сучасній назві церкви - Церква Таксіархів ( в пер. з грецького Святих Чиноначальників). 







 Церква сильно постраждала від пожеж. До середини 19 століття її не могли відбудувати. А коли реставрація була закінчена, храм знову був пошкоджений в результаті землетрусу 1894 року. Нарешті, сучасний вигляд будівлі храму було надано в 1899 році. Меценатом виступила грецька община, зокрема, впливовий дипломат, посол Порти в Афінах, Відні та Лондоні, Костянтин Мусурус (Kostaki Musurus Paşa, 1807-1891). Могили Муcурус-паші та деяких членів його сім'ї знаходиться в наосі церкви. Також в каплиці храму є святе джерело.
 Зараз на території храму розташовані невекикий палісад, трапезна та приміщення фонду, де збирається грецька община. Проведення дитячого свята "День Святого Миколая" в Arnavutköy Aya Strati Taksiarhi Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı -  гарна нова традиція української громади Стамбулу.

Всередині храму.
Територія храму
Територія храму: хрести на фоні мінаретів
Територія храму


На території церкви живе багато котів



Боковий вхід до храму


Читайте також:

Грецька православна церква Святого Миколая

Грецька православна церква Святої Троїці

Ассирійська церква Богородиці в Єшількьой / Meryem Ana Süryani Kadim Kilisesi (проект)

Меморіал-усипальниця "Сан-Стефано", Єшількьой

Немає коментарів:

Дописати коментар